"Kvinnor som skadat sig själva får sämre vård än män"

Läser i Gefle Dagblad en artikel om hur fruktansvärt illa vården behandlar tjejer som skadat sig själva. En sjuksköterska har skrivit en uppsats där hon intervjuat elva kvinnor som skadat sig själva. T.ex. så har fyra av dom nekats smärtlindring. En annan kvinna har blivit slagen med knytnävar när hon låg fastspänd och ytterligare en annan kvinna har fått kläderna avslitna av tre män när hon varit intagen på sjukhus. Dom har fått reda på att det var synd att dom inte lyckades ta sina liv. Det här är ju fruktansvärt. Så här får vården absolut inte behandla någon!

Synd att vi inte får reda på när det här har hänt. Uppsatsen har av någon anledning inte valt att ta med när sådant här hände. Hände det på låt säga 1960-talet? Eller 1970-talet? Då fanns det förmodligen en annan kultur inom vården.

En av slutsatserna är att så här illa skulle inte vården behandla en medelålders man som sökt hjälp för att ha skadat sig själv. Det är såklart omöjligt att säga emot. Den här uppsatsen handlar enbart om hur kvinnor behandlas så det går inte att jämföra. Jag har dock lite svårt att tro att vården behandlar män bättre för att dom är män och kvinnor sämre för att dom är kvinnor. Jag förstår inte hur den här sjuksköterskan kan dra den slutsatsen när hon bara tittat på hur kvinnor behandlas. Ska man dra en sådan slutsats bör man ju ha väldigt mycket på fötterna. Jag gnags faktiskt av en oro att hon drar den slutsatsen redan innan hon gjort studien - att hon liksom förutsatt att kvinnor behandlas sämre. Åtminstone är det ju inte så kontroversiellt att hävda att kvinnor behandlas sämre eftersom "alla vet att kvinnor behandlas sämre".


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback