Civilkuragelag

Regeringen funderar på att införa en lag om att man måste ingripa när någon är nödställd. Alltså att civila personer som inte ingriper om någon behöver hjälp kan straffas. Artikel.

Jag tycker en sådan lag vore bra men man måste tillämpa den med mycket förnuft. Man måste ta hänsyn till att personer som faktiskt kunnat gripa in kanske blivit rädda eller haft andra skäl att inte ingripa.

Justitieminister Ask säger:

"- En vek kvinna kanske kan göra lite mindre än en vältränad kvinna som är stark och utbildad polis, säger Ask."

(hon föll inte i den uppenbara fällan att säga att en vek kvinna kan göra mindre än en stark man)

En vek kvinna kanske kan göra mindre än en stark kvinna. Hör och häpna. Vilket scoop... Det ska bli mycket intressant att se, om nu den här lagen införs, om det ställs större krav på män än på kvinnor. Lagtexten tror jag kommer att vara könsneutral men hur kommer tillämpningen att bli? Kommer man att ställa samma krav på en vek kvinna som en vek man? Vi får väl se... Kommer domstolen att förvänta sig att en kvinna ger sig in och avstyr ett slagsmål i tunnelbanan? Hur kommer domstolen att se på den man som ser ett slagsmål i tunnelbanan och blir rädd och springer därifrån? Kommer föreställningar om könen att påverka domstolens bedömning?

Kommentarer
Postat av: vmm

En av de vanligare sakerna som vi kan råka ut för är väl att vi ser någon som ligger på marken. Anledningen kan såklart variera att någon ligger på marken men fylla eller knarkgrejs är nog det vanligaste, men det kan vara plötslig sjukdom eller vad som helst.Såg någon undersökning som visade att kvinnor får hjälp av förbipasserande snabbare än vad män får. Undrar om det kommer att påverka domstolen om en civilkuragelag. Dvs att domstolen kommer att se hårdare på om någon går förbi en kvinna som ligger ner utan att ringa efter ambulans än om någon går förbi en man som ligger ner.Jag tror ju att vi är oerhört påverkade av vår ingrodda syn på könen så förmodligen blir det så att kvinnor som ligger ner kommer att få hjälp snabbare och personer som gått förbi en kvinna som ligger och utan att hjälpa kommer att dömas hårdare än om det är en man som man valt att inte hjälpa...Men jag är cynisk så vi får väl se. En civilkuragelag kanske kan få mina fördomar svart på vitt.

2009-09-11 @ 01:13:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback