Negativa konsekvenser av LAS

Den som kritiserar LAS (lagen om anställningsskydd) i Sverige stämplas som arbetarfientlig. I dagens Gefle Dagblad finns en artikel som handlar om en tjej som arbetar som vikarie inom kommunen. Nu får hon inte fler jobb för jobbar hon mer så är kommunen tvingad att ge henne en fast anställning. Och eftersom kommunen har anställningsstopp så blir det inget mer jobbande för hennes del. DOCK finns en chans för henne att få en fast anställning för hon har, enligt LAS, förtur till vikariat längre än 14 dagar så behövs en vikarie längre än 14 dagar så kan kommunen tvingas anlita henne och därmed tvingas anställa henne.

Är den här situationen bra? Hur har LAS hjälpt den här tjejen? Nu får hon inte jobba mer på grund av LAS. Och kommunen då? Dom förlorar en erfaren vikarie och tvingas nu ta in nya vikarier. LAS tvingar ju en arbetsgivare att använda oerfarna vikarier. Och möjligen kan kommunen nu trilla dit på regeln att dom måste anställa henne trots att dom egentligen inte vill. Jag kan omöjligen se att LAS varit bra för den här tjejen eller för arbetsgivaren och inte för vårdtagarna heller (tjejen jobbade som personlig assistent).

 

Det är synd att man inte "får" diskutera dom negativa konsekvenserna av LAS. LAS är bra för vissa, men dåligt för andra.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback