Kvinnor, barn och övriga offer

Sveriges radio rapporterar nu om en flygattack i Afghanistan som av misstag dödat 21 civila. "Många av dom döda tros vara kvinnor och barn", lägger dom till. Det brukar dom ju göra. Jag vet inte om det längre är någon idé att uppröras över att dom med beklagan i rösten säger att många av dom civila var kvinnor och barn (eller som i det här fallet TROS ha varit kvinnor och barn). Man kan tjata om att SR har uppdrag att kämpa för alla människors lika värde osv men jag tror inte dom kommer att ändra rapporteringen.

Att dom säger så här har ju såklart en orsak. Att män och kvinnor har olika människovärde tror jag hänger ihop med att vi, både här i Sverige och i talibanernas Afghanistan (för att anspela på Schymans talibantal), har en syn på kvinnor som extra oskyldiga offer, utsatta och skyddsvärda. I samma kategori som barn. Män ses tvärtom som dom som inte behöver extra beskydd... lite som dom som får skylla sig själva. Det ses som att det är inte synd om män.

Så när män och kvinnor dör i någon katastrof så ser vi det som mer synd att kvinnor dött, och det är därför som radio rapporterar som dom gör.

Det här systemet att tänka på män och kvinnor är ett uråldrigt system. Idag är det nog många som låtsas som att det inte finns eller inte är medvetna om det. Sedan finns det dom som "vill medvetandegöra" oss om systemet, nämligen feministerna. Dom berättar om och om och om och om just det här att kvinnor är offer och män är det inte. Tror ni feminister är mer intresserade av hur kvinnor är utsatta i krig eller tror ni att dom är lika mycket intresserade av hur män är utsatta? Haha, frågan var såklart retorisk. Dom bryr sig såklart mest om kvinnorna eftersom dom ser kvinnorna som offer per definition.

Eftersom tankesystemet med synen på män och kvinnor är uråldrigt och globalt så blir det svårt att ändra på det. Jag väljer att försöka här och nu under min livstid att ändra på det genom att vara antifeminist, men det är förmodligen något som kommer att ta årtusenden att ändra på.


Uppdatering: i Lunchekot säger dom nu att "33 civila, däribland fyra kvinnor och ett barn har dött" i den här attacken. Undrar vilka dom övriga 28 var...? Men notera alltså att SR känner att dom vill berätta att fyra kvinnor och ett barn har dött (och dom andra är övriga civila som bara är typ "övriga").

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback