En KVINNA skulle stenas! Och en man också.

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om steningar av kvinnor.

Idag skriver Aftonbladet om att en kvinna i Iran skulle ha stenats inom kort. Nu ser det ut som hon benådats.

Så här skriver Aftonbladet:

Trebarnsmamma skulle stenas

Iran stoppar avrättning efter protester från den norska regeringen

Klockan nio i morgon bitti, lokal tid, skulle trebarnsmamman Mokarrameh Ebrahimi stenas till döds i Iran. Nu meddelar Irans högsta domstol att avrättningen ska stoppas.


Enligt uppgifter till organisationen Stop Stoning Forever Campaign hade "avrättningsgroparna" redan grävts i staden Takistan i västra Iran.
  Stadens säkerhetsråd hade bjudit in allmänheten att titta på avrättningen. Förutom Mokarrameh skulle även hennes partner stenas till döds. De båda har suttit fängslade i elva år, dömda för att ha haft ett utomäktenskapligt förhållande. Beviset ska vara att Mokarrameh har fött parets barn.


Läser man noga ser man alltså att det handlar om att en kvinna och en man ska stenas för otrohet. Men man måste läsa ganska noga för att se det. Jag tycker det är osmakligt att om en kvinna och en man skulle stenas så skriver man att en kvinna skulle stenas, ja, hela nyheten bygger på att en kvinna skulle stenas. Hon nämns också vid namn, medan han knappt nämns alls. Deras liv värderas helt enkelt olika mycket. Anledningen till att det blir så är att vi har en ojämställd tankemall som säger att kvinnor är det synd om och män är det inte synd om. Kvinnor har ungefär samma status som barn i vår ojämställda tankemall, och därför blir folk mer upprörda av om en kvinna stenas än om en man blir det.

Många feminister kommer såklart också att bortse från att en man skulle ha stenats, och det faktum att en kvinna riskerade stening för otrohet kommer dom att se som ett bevis för att kvinnor förtrycks.

----

Update skrivet någon vecka efter: mannen har nu stenats. Organisationen Stop Stoning Forever kommenterade avrättningen av mannen med att dom var väldigt oroliga för att kvinnan ska stenas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback