Svar från politiker om gratis akutsjukvård

Jag skrev i ett tidigare inlägg om att jag tycker det ska vara gratis med akutsjukvård för alla. Det ska inte kosta något att ringa efter en ambulans, precis som det idag är gratis att ringa efter en polisbil eller brandkåren. Det är en grundläggande funktion för ett samhälle att kunna bistå i nödsituationer och människor ska inte ställas inför ekonomiska överväganden i en nödsituation. Vi har inte råd med det.

Jag skickade därför igår ett mail till alla partier som sitter i landstingsfullmäktige i Gävleborg (där jag bor) och som då är dom som bestämt att det ska kosta 300 kronor att ringa efter en ambulans (eller på annat sätt få akutsjukvård). Undantaget är Kristdemokraterna, för jag lyckades inte maila dom. Ska försöka idag igen med det. (Update: jag har nu lyckats maila KD också)

Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet, Folkpartiet, Sjukvårdspartiet och Miljöpartiet fick igår följande mail:

"Hej!


Jag har bestämt mig för att driva en liten "privatkampanj" för att akutsjukvård ska vara gratis för alla. I det landsting där jag bor, Gävleborg, kostar det 300 kronor att få akutvård. Jag vill helst ha en förändring av detta och att det ska kosta 0 kronor att få akutsjukvård.
 

Jag undrar vad er inställning är i den här frågan. Tycker ni att det är bra att det kostar 300 kronor att få akutsjukvård? Vill ni höja eller sänka avgiften? Ja, vad är er åsikt om avgiften på 300 kronor för att få akutsjukvård i Gävleborg?


Jag har skrivit om detta på min blogg:

http://vitmedelaldersman.blogg.se/


Ert eventuella svar om vad ni tycker kommer också att publiceras där, och svarar ni inte kommer det att stå i bloggen att ni inte svarar. Sedan är det väljarna som avgör."
Här kommer jag att publicera dom svar jag fått. Det här blogginlägget fylls på när jag får fler svar. Jag kommer att återkomma med kommentarer om svaren.

Jag vill passa på att tacka alla som svarar på mitt mail! Även om jag inte håller med om det dom säger så förtjänar partier som svarar på frågor respekt!
Svar från: Kristdemokraterna

Svarstid: 4 timmar


Hej, tack för din fråga om gratis akutsjukvård!


Det finns två avgörande skäl till varför vi som parti inte har uttalat någon uppfattning om priset på ett akutbesök.
 
1) det är varje landsting som sätter priset i sitt område
2) de flesta landsting har problemet att många som inte skulle behöva gå akut med sin åkomma gör det istället för att gå till primärvården. Vore akutbesök gratis skulle akutmottagningarna omedelbart översvämmas av patienter och husläkarna och läkarmottagningarna tappa patienter. Det är en generös idé, men vi tror nog inte på den modellen. Den nuvarande organisationen skulle inte klara trycket.


Vänliga hälsningar

Kristdemokraterna


Svar från: Moderaterna

Svarstid: 22 timmar


Tack för Ditt brev.


All sjukvård kostar pengar. Frågan är bara vem som skall betala. Och frågan är också hur man skall organisera sjukvården så att de pengar som satsas används på bästa sätt och verkligen kommer patienterna till nytta.

Vid ett första påseende låter det kanske bra, att man skall få vård utan att betala. Men i själva verket skulle det bli en fruktansvärt ineffektiv vård, där de som är svårast sjuka och har det största och mest krävande vårdbehovet skulle drabbas medan de med obetydliga åkommor skulle gynnas.


Redan idag är det landstinget (d.v.s. skattebetalarna) som står för den absolut största merparten av vårdkostnaderna. Den avgift som man får betala som patient är ganska obetydlig. Då kanske Du invänder, att om det är en så liten del som patienten betalar själv, så kan man väl låta landstinget stå för den delen också. Men vårdresurserna är begränsade! Det finns inte hur mycket pengar som helst. Om alla skulle få vård kostnadsfritt för vilken åkomma som helst, så skulle pengar behöva styras över från den dyra och verkligt kvalificerade vården till den enklare. (Vården av cancer-, hjärt- och hjärnsjuka skulle få minskade resurser och förkylningar, skrubbsår o.dyl. skulle få ökade.)


Meningen är att vården skall kosta pengar, så att människor inte vänder sig till den med sådant som ganska enkelt går att åtgärda ändå. Alltså bör det kosta pengar att vända sig till den. Men avgiften får inte vara så hög, att verkligt sjuka människor avstår från att söka vård av ekonomiska skäl. Därför gäller det att inte sätta avgiften alltför högt. Naturligtvis kan man diskutera om 300 kronor är rätt nivå. Det finns säkert argument som talar både för högre och lägre avgift. Men någon avgift är det inte mer än rätt att man betalar.


Med vänliga hälsningar


Johan Westrin

Politisk sekreterareSvar från: Folkpartiet

Svarstid: 142 timmar


Tack för din fråga till oss angående egenavgiften (eng. co-payment) i den svenska sjukvårdsförsäkringen. Det är roligt att det finns så många människor som likt oss i folkpartiet är engagerade i att vi ska få en så bra och effektiv sjukvård som möjligt i Sverige.

Folkpartiet står starkt bakom den offentligt finansierade sjukvården och är av åsikten att vi ska ha en allmän sjukvårdsförsäkring som finansieras via skattesedeln. Det är de olika landstingen som själva beslutar på vilken nivå den avgift ska ligga som patienten ska betala vid läkarbesök. Olika landsting har olika system för detta och i vissa landsting är avgifterna olika beroende på vilken typ av vård det gäller -  t ex om det gäller allmän eller specialistvård. Vissa landsting har också tagit bort avgiften för t ex barn. Avgiften som tas ut för besök i sjukvården har dock en betydelse för att sjukvårdsförsäkringen ska fungera. Den fungerar nämligen som en liten spärr för att förhindra ett överutnyttjande av vården som kan leda till att systemet kloggar igen och att de som behöver vården mest inte kan få tillgång till den. Det är mycket viktigt att avgiften inte ligger på en för hög nivå - alla ska ha råd att gå till doktorn!

När det gäller avgiftsnivåerna i Gävleborgs län får du vända dig direkt till våra politiker i landstinget där. Du hittar deras kontaktinformation via den här länken: https://www.folkpartiet.se/FPTemplates/AreaContentPage____43154.aspx

Med vänliga hälsningar,

Samuel Danofsky
-----------------------------------------
Politisk sekreterare
Folkpartiets riksdagskansli


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback